Csendet kérek. Felvétel. Tessék.

Egy osztályteremben vagyunk, ahol zsibongó gyereksereg várja a "Tegyünk Együtt a Gyermekekért" társadalmi célú film forgatásának kezdetét.

"Csendet kérek. Felvétel. Tessék" – ahogy elhangzottak a rendező szavai, elcsendesedett az addig még izgatott gyerekhad, s mindenki felöltötte a tanuló „jelmezt”. Interaktív osztályfőnöki órára került sor, ahol a gyerekek megtudhatták, milyen egészséges ételek-italok kerüljenek az uzsonnás dobozba, miért érdemes kevesebbet, de többször, legalább ötször ennünk egy nap, hogyan változtathatunk a saját és a családunk nem mindig megfelelő táplálkozási szokásain, mit is jelent a megfelelő mozgás és hogyan vegyük rá magunkat arra, hogy ne csak a számítógép vagy a tévé előtt üldögéljünk. Az egészségtányér, az egészséges activity, a kvízjátékok mind-mind elnyerték a csoportokban dolgozó gyerekek tetszését.

Snitt.

Változik a kép. Eljött a tízórai ideje. A gyerekek kinyitják az uzsonnás dobozt, mely gyümölcsöt, teljes őrlésű kenyérből készült szendvicset és joghurtot tartalmaz. Kezdődhet az egészséges lakmározás.

Snitt.

Ismét változik a kép. Kicsit lehűlt az idő, ami nem is baj egy tehenészetben való forgatáskor. Egy lajosmizsei tanyán vagyunk, ahol Szabó gazda megmutatja a gyerekeknek, hogy a tej nem a dobozban „születik”. A lányok és a fiúk izgatottan öltöznek be a hófehér köpenybe és húzzák cipőjükre a lábzsákot, az utcai fertőzések bevitele elkerülése érdekében. Egymás szavába vágva kérdezik a gazdát a tehenekről, például mennyi tejet adnak egy nap és egy évben, mennyi ideig tejelnek, hány kg takarmányt fogyasztanak, hány újszülött van egy évben és még sorolhatnánk. A legjobban a boci óvoda tetszik, ahol a néhány hetes borjak vannak, külön gondozást és természetesen sok-sok szeretetet igényelnek. Nagy kaland volt a gyerekeknek a látogatás, igazi csemegének számított a friss tej kóstolása. A nap végén fáradtan, de boldogan indult vissza Budapestre a gyereksereg.

Snitt.

A kétnapos forgatáson rendkívül jó hangulatú munka folyt. A gyerekek hamar megszokták a forgatás világát. Nem telt el sok idő, s „barátjuk” lett a kamera, szinte itták a rendező szavait, roppant türelmesek és együttműködőek voltak.  

Köszönjük minden részt vevő gyerkőcnek, a rendezőnek és a stábnak.